czwartek, 19 maja 2022

RWANY CHLEBEK CZOSNKOWO - ZIOŁOWY (GARLIC AND HERBAL TEAR-OFF BREAD)

 

chlebek czosnkowy
chlebek czosnkowy

Dzisiaj przepis na rwany chlebek czosnkowo - ziołowy. Nie ma to jak pachnący, smaczny domowy chleb :-). Jest bardzo pyszny sam w sobie. Sprawdzi się jako dodatek do kiełbasek na grilla, do sałatki  albo przekąska do szkoły czy do pracy. Zachęcam do wypróbowania!

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  •  55 ml oleju
  • masło do natłuszczenia tortownicy

 

Masło ziołowe:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 100 g miękkiego masła
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli

 

Wykonanie: .

Masło ziołowe: do czystego i suchego naczynia włożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek i posiekane zioła. Dodać masło, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Można wszystko połączyć w naczyniu miksującym.

Ciasto: do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, letnią wodę, olej i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić masłem, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Obydwie części ciasta rozwałkować. Na pierwszej części rozsmarować masło ziołowe i przykryć drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości 4-5 cm. Każdy pasek zwinąć w rulon i układać w tortownicy obok siebie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 15-20 minut. 

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia, ponieważ może wyciekać z niej tłuszcz. Piec 25-30 minut na złoty kolor. Chleb podawać po ostudzeniu.


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Bułeczki z nadzieniem czosnkowym

 

CHLEBEK CZOSNKOWY

CHLEBEK CZOSNKOWY

 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz