pączki serowe |
Źródło: link
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do obtoczenia pączków
Wykonanie:
W misce umieścić przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką. Do miski wbić jajka i dodać serki waniliowe. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę. Zajmie to chwilę. Ciasto będzie gęste i klejące.
Przygotować grubą, głęboką patelnię (średnica 28 cm) i wlać olej. Ustawić średnią moc palnika, rozgrzewać powoli olej, aż będzie wystarczająco nagrzany, żeby smażyć pączki.
Nabierać łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Nawilżyć dłonie zimną wodą, wsiąść ciasto do dłoni. Brać ciasto do dłoni i przekładać kilka razy z jednej dłoni do drugiej, by ciasto nabrało ładnego kształtu.
Na nagrzany olej kłaść pączusie. Kontrolować stopień nagrzania oleju. Pączki powinny stopniowo się smażyć i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste wyjąć je na papierowy ręcznik. Ja smażyłam pączki 6 minut. Pączki powinny lekko ostygnąć, potem można je obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego!
Zapraszam również na: Domowe pączki z marmoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz