niedziela, 20 lutego 2022

DOMOWY PAPRYKARZ - GROUND FISH WITH RICE, ONION AND TOMATO CONCENTRATE

 

paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz to pyszna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i podsmażanych warzyw z koncentratem pomidorowym. Bardzo smaczny paprykarz, banalnie prosty, przygotowany w domu jest o wiele pyszniejszy niż ten ze sklepu, polecam!

Źródło: link


Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 100 g ryżu brązowego lub białego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 210 ml
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Ryż ugotować na miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makrelę obrać ze skóry i usnąć ości. Rybę rozdrobnić widelcem.

Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do koncentratu pomidorowego dodać wodę i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5-7 minut i często mieszać. Na koniec dodać rozwodniony koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym czosnkiem. Patelnię przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie.

Patelnię zdjąć z ognia, dodać ryż i makrelę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do miseczki. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego!


Zapraszam również na: Pasta z awokado i jajek

 

DOMOWY PAPRYKARZ

DOMOWY PAPRYKARZ


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz