Źródło: link
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 100 g ryżu brązowego lub białego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 210 ml
- 100 ml wody
- 2 łyżki dobrego oleju
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować na miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makrelę obrać ze skóry i usnąć ości. Rybę rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Do koncentratu pomidorowego dodać wodę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażyć jeszcze około 5-7 minut i często mieszać. Na koniec dodać rozwodniony koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i suszonym czosnkiem. Patelnię przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać ryż i makrelę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do miseczki. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Zapraszam również na: Pasta z awokado i jajek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz