Źródło: link
Składniki na 8 porcji:
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 250 ml wina musującego
- 400 ml śmietany kremówki 30 - 36 %
- 10 g żelatyny + 50 ml wody
- mandarynki, truskawki, maliny lub granat do dekoracji
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie, pozostawić na około 7-10 minut, żeby napęczniała. W garnku zagotować wodę. Żółtka wrzucić do metalowej miski i dodać cukier. Na gotującą się wodę położyć miskę. Ubijać żółtka z cukrem nad kąpielą wodną do momentu, aż zrobi się nam jasna i puszysta masa. Do masy dodawać stopniowo wino musujące i dokładnie wymieszać. Miskę ściągnąć z garnka.
Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Można także włożyć naczynie z żelatyną do gorącej wody i mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Następnie powolnym strumieniem, cały czas mieszając trzepaczką, dodać całą żelatynę do masy i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę w 2-3 partiach dodać do musu i wymieszać delikatnie, tak żeby konsystencja była puszysta i nie było grudek.
Mus przelać do kieliszków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym serwowaniem można udekorować deser dowolnymi owocami, u mnie mandarynki. Doskonale pasują tutaj również truskawki, maliny lub granat.
Smacznego!
Zapraszam również na: Arbuz w szampanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz