świąteczne pierniczki |
Składniki:
- 2 kg mąki pszennej
- 650 g drobnego cukru
- 650 g miodu (około 2 szklanki miodu o pojemności 250 ml)
- 8 jajek (3 całe + 5 żółtek)
- 4 łyżeczki amoniaku
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki dobrze zmielonej kawy
- 350 g masła
- 100 g gorzkiego kakao
- 300 g smalcu
- 1/2 szklanki zimnego mleka (125 ml) + 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większej misce) na 20 minut.
Mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmieloną kawę, przyprawę do piernika i przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem na puszystą masę. Masło i smalec rozpuścić, wystudzić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do sypkich składników. Wymieszać rękami i połączyć, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 dzień.
Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół 10-12 minut. Pierniki wystudzić.
Lukier: cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać rózgą kuchenną, aż powstanie lukier lub miksować mikserem kuchennym 10 minut na niskich obrotach używając mieszadeł (nie ubijaków do piany). Lukier powinien być gładki i gęsty. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować w dowolny sposób.
Smacznego!
Zapraszam również na: Seromakowiec z masą jabłkową
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz