koreańskie dyniowe latte |
Koreańskie dyniowe latte to latte ze słodkiej dyni. Super prosty jesienny napój z nutą cynamonu. Bardzo dobry, zdrowy i sycący. Zastąpić może lekki posiłek lub stanowić przekąskę. Zachęcam do wypróbowania :-)
Źródło: pierogi z kimchi
Składniki:
- 200 g dyni hokkaido
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu, np. akacjowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Dynię umyć, pokroić na mniejsze ćwiartki, usunąć pestki i włożyć do garnka na parę. Dynię parować do miękkości pod przykryciem przez około 20 minut.
Uparowaną dynię ostudzić, miąższ wydrążyć, oddzielić od skórki. Mleko lekko podgrzać. Miąższ dyni przełożyć do blendera, dodać mleko, szczyptę soli i miód. Wszystko dokładnie zblendować. Napój przelać do kubka i posypać szczyptą cynamonu.
koreańskie dyniowe latte |
Smacznego!
Zapraszam również na: Koreańska Dalgona Coffee
super na jesienne popołudnia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :-)
OdpowiedzUsuń