dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową |
Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)
Składniki:
- 2 kg dyni
- 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
- 400 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 galaretka pomarańczowa
- kilka goździków
- kawałek cynamonu
Wykonanie:
Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę.
Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin. Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda.
Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
dżem z jabłek i dyni z galaretką pomarańczową |
Smacznego!
Zapraszam również na: Dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji
Kiedy dodaje się galaretkę?
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz.
OdpowiedzUsuńGalaretkę wsypujemy pod koniec prażenia, gdy dynia i jabłka rozgotują się a woda wyparuje, pozdrawiam :-)