sobota, 16 października 2021

DŻEM Z DYNI I JABŁEK Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ - JAM FROM PUMPKIN AND APPLES WITH ORANGE JELLY

 

dżem z dyni i jabłek
dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową

Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)
 

Źródło: link


Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu

Wykonanie:

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę.

Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin. Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. 

Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

dżem z dyni i jabłek
dżem z jabłek i dyni z galaretką pomarańczową

Smacznego!  

 

Zapraszam również na: Dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji

DŻEM Z DYNI I JABŁEK Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ

DŻEM Z DYNI I JABŁEK Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Dziękuję za komentarz.
    Galaretkę wsypujemy pod koniec prażenia, gdy dynia i jabłka rozgotują się a woda wyparuje, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń