domowa pizza z kurczakiem i kukurydzą |
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kostka drożdży
- łyżeczka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 6 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek
- mąka do podsypania
Dodatkowo:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 200 g żółtego sera
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką i pieprzem. Odstawić minimum na godzinę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Drożdże rozpuścić w małej miseczce w niedużej ilości letniej wody. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie wlać drożdże rozpuszczone w wodzie. Dodawać po trochu wodę i wyrabiać elastyczne ciasto. Po wyrobieniu zrobić dołek w cieście i wlać olej. Jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie mięso usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i zeszklić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotować sos: w wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, zetrzeć czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko wymieszać.
Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, wyłożyć na blachy i posmarować sosem pomidorowym. Na cieście ułożyć cebulę, mięso i kukurydzę. Posypać pizzę niewielką ilością startego sera, aby pizza przeszła smakiem sera.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut (funkcja góra - dół). Po tym czasie sprawdzić czy pizza jest upieczona i posypać resztą sera. Włożyć pizzę jeszcze na 5 minut do piekarnika, gotowe! Podawać z keczupem lub z sosem czosnkowym.
bardzo smakowita wersja! u mnie też dziś domowa pizza:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :-)
UsuńNa pewno zajrzę!
Pizze wyszły bardzo smaczne.Zniknęły w mgnieniu oka 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się :-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń