środa, 1 września 2021

WĄTROBIANKA

 

domowa wątrobianka
domowa wątrobianka

Wątrobianka domowej roboty to smakowita, prosta i szybka pasta do pieczywa. Polecam ten przepis, ponieważ pasta jest zdrowa. Ma dużo żelaza, witamin z grupy B i nie ma konserwantów. Moja córka ją uwielbia, zachęcam do wypróbowania! 

Źródło: link


Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majeranku

 

Wykonanie:

Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.

W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.

Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.

 
domowa wątrobianka
domowa wątrobianka
 
Smacznego!


Zapraszam również na: Wątróbka w sosie musztardowym
 

WĄTROBIANKA


WĄTROBIANKA

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz