domowa wątrobianka |
Wątrobianka domowej roboty to smakowita, prosta i szybka pasta do pieczywa. Polecam ten przepis, ponieważ pasta jest zdrowa. Ma dużo żelaza, witamin z grupy B i nie ma konserwantów. Moja córka ją uwielbia, zachęcam do wypróbowania!
Źródło: link
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majeranku
Wykonanie:
Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Zapraszam również na: Wątróbka w sosie musztardowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz