swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi |
Dzisiaj przestawiam najlepszy
swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi.
Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś
piekły nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze
wychodzi, polecam!
Składniki:
- 4 szklanki mąki żytniej typu 500
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 3-4 łyżki mleka
- pół kostki drożdży (5 dkg)
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 litra serwatki
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Przesiać
4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli.
Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół
kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4
łyżki letniego mleka.
Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny.
Jak
wyrośnie ponownie wyrobić ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki
24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem.
Chleb włożyć do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu
chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego
piekarnika na około 10 minut.
Smacznego!
Zapraszam również na: Chleb na maślance
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz