labneh - serek z jogurtu greckiego |
Labneh to biały ser przygotowywany z jogurtu greckiego oddzielanego od serwatki. To pyszny jogurtowy serek z ulubionymi dodatkami. Przygotowuje się go bardzo szybko. Warto go wypróbować!
- 800 g jogurtu greckiego
- płaska łyżeczka soli
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 1 świeża pielucha tetrowa lub gaza opatrunkowa wielkości 1 metra
- sitko o średnicy 16 cm
- miska o tej samej średnicy
- gumka recepturka
Wykonanie:
Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać płaską łyżeczkę
soli. Umyć koperek i posiekać go drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do jogurtu dodać koperek, czosnek, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać oraz odstawić.
Przygotować miskę, gazę oraz sitko. Gazę złożyć na pół i wyścielić nią wnętrze sitka. Na gazę przełożyć cały jogurt grecki z dodatkami. Zebrać razem końce gazy i związać luźno gumką recepturką.
Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po
tym czasie podnieść sitko z jogurtem w gazie. W misce zacznie się
zbierać serwatka. Serwatkę wylać a
jogurt w gazie lekko odciśnąć jeszcze z serwatki. Przesunąć niżej
gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Jogurt w gazie odstawić ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz
dziennie odciskać delikatnie płyn i całość znów ostawić do lodówki. Żeby serek był bardziej zwarty, trzeba go trzymać łącznie do czterech dni.
Można robić różne wersje serka Labneh. Najbardziej podstawowy jest ser tylko z dodatkiem soli. Taki
ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub
umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w
lodówce nawet kilka tygodni. Do jogurtu można dodać suszone zioła takie jak oregano, bazylię, czarnuszkę, suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi lub gotowe mieszanki przypraw. Takim serkiem smaruję kanapki oraz przygotowuję z niego domowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Smacznego!
Zapraszam również na: Pasta z lubczyku - maggi bez chemii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz