kwiaty dyni w cieście naleśnikowym |
Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym to przysmak dawnych lat. Na taki przysmak mogą sobie pozwolić dzisiaj właściciele ogrodów i działek, którzy hodują dynię. Smażone kwiaty dyni smakują przyjemnie i słodkawo. Smak nadaje im ciasto naleśnikowe. Można je doprawić w dowolny sposób, tak jak lubimy, polecam!
- 300 g kwiatów dyni
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera
- olej do smażenia
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować dokładnie mleko z mąką, olejem, jajkiem i szczyptą cukru. Powinno wyjść nie za gęste i nie za wodniste. Do ciasta naleśnikowego dodać ser żółty starty na małych oczkach, wymieszać.
Umyte kwiaty zanurzać w cieście
trzymając je nad pojemnikiem z ciastem aby nadmiar ciasta spłynął. Tak
przygotowane kwiaty kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i
smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układać kwiaty na papierowym ręczniku
by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ponieważ takie
smakują o wiele lepiej niż na zimno.
kwiaty dyni w cieście naleśnikowym |
Smacznego!
KWIATY DYNI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz