jagodzianki |
Co roku piekę jagodzianki czyli drożdżowe bułeczki z jagodami. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Z tego przepisu wychodzą dwa duże talerze jagodzianek! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 paczki świeżych drożdży - 100 g
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
- 1 litr jagód
- 2 cukry wanilinowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 2 szklanki mleka
- szklanka drobnego cukru
- 200 g roztopionej i wystudzonej margaryny
- 2 jajka
- 4 żółtka
- sól
- sok z cytryny lub olejek cytrynowy
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięte drożdże. Dodać żółtka, jajka, startą skórkę z cytryny i wyrobić ciasto ręką.
Następnie ciasto podlać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie jeszcze raz wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną (w tym przepisie użyłam mrożonych jagód). Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować oraz wyciąć krążki. Do środka dać jagody, uformować kulki - tak jak na pączki.
Układać jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia tak na 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia.
Smacznego!
Zapraszam również na: Domowe pączki z marmoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz