galaretkowiec z pianką waniliowo - cytrynową i herbatnikami |
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 g serka waniliowego
- kompot z brzoskwiń albo puszka brzoskwiń
- kieliszek wódki (opcjonalnie)
- 5 opakowań herbatników (14 g każde)
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Galaretki cytrynowe zalać 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i schłodzić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Jeśli są duże przekroić je na pół.
Do soku brzoskwiniowego dodać kieliszek wódki (opcjonalnie), trochę ciepłej wody, wszystko wymieszać i maczać w soku herbatniki. Namoczone herbatniki pokruszyć i dać na spód pucharków.
Serek waniliowy włożyć do miski. Tężejącą się galaretkę cytrynową wlać do serka i dokładnie zmiksować. Pianką waniliowo - cytrynową polać herbatniki, schłodzić w lodówce do stężenia.
Galaretki truskawkowe zalać 2 szklankami gorącej wody, to samo zrobić z galaretkami agrestowymi. Schłodzić obydwie galaretki do stężenia.
Na piankę wyłożyć odsączone brzoskwinie (można tutaj użyć dowolnych owoców). Tężejącą się galaretką truskawkową zalać brzoskwinie, schłodzić w lodówce do stężenia. Na stężałą galaretkę truskawkową wylać tężejącą się galaretkę agrestową. Deser chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Zapraszam również na: Bajaderki
GALARETKOWIEC Z PIANKĄ WANILIOWO - CYTRYNOWĄ I HERBATNIKAMI
GALARETKOWIEC Z PIANKĄ WANILIOWO - CYTRYNOWĄ I HERBATNIKAMI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz