Cielaczek to ciasto składające się z ciasta czekoladowego z serem o nucie wanilii. Wyglądem przypomina łaciatego cielaczka :-). Świetnie smakuje, jest proste w wykonaniu, zachęcam do wypróbowania!
- 650 g mielonego twarogu
- 1 budyń śmietankowy na 0,5 litra
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 150 g masła
Ciasto kakaowe:
- 125 kostki margaryny (pół kostki)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 5 łyżek wody
Dodatkowo:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto kakaowe rozpuścić. Masę kakaową ostudzić. Ciasto serowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawać żółtka oraz po łyżce zmielonego twarogu. Na końcu dodać przesiany przez sitko budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy kakaowej i ponownie delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto kakaowe, następnie rozkładać łyżką ciasto serowe robiąc nieregularne kółka. Ciasto piec 50 -60 minut w temperaturze 160 stopni C w funkcji góra - dół.
Smacznego!
Zapraszam również na: Ciasto styropian ze śliwkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz