sałatka z selerem konserwowym i ananasem |
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i ananasem znalazłam na słoiku od majonezu. Wypróbowałam ją już kilka razy i jest naprawdę bardzo dobra. Sprawdziła się na imieninach i na grillu, polecam!
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g szynki konserwowej
- 2 średnie marchewki
- 5 jajek
- 200 g żółtego sera
- pęczek koperku lub natki pietruszki
- 8 łyżek majonezu
- 3 łyżki soku z ananasa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Marchewkę ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Seler konserwową odcisnąć z nadmiaru zalewy i przekroić na pół. Szynkę, ananasa, jajka i marchewkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek lub natkę pietruszki umyć i posiekać drobno.
Do majonezu dodać 3 łyżki soku z ananasa i pół pęczka koperku lub pietruszki. Doprawić solą, pieprzem według uznania i wszystko dokładnie wymieszać.
Układać sałatkę warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: seler konserwowy, marchewka, kukurydza, ananas, 4 łyżki majonezu, szynka, jajka, 4 łyżki majonezu, ser żółty. Wierzch sałatki posypać resztą koperku lub natką pietruszki.
Smacznego!
Zapraszam również na: sałatkę brokułową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz