czwartek, 12 sierpnia 2021

MUFFINKI Z BŁONNIKIEM JABŁKOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

 
muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi-zdrowe muffinki-muffinki z borówkami-muffinki z błonnikiem jabłkowymmuffinki na diecie-fit muffinki


Szybkie, zdrowe i pyszne muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi. Błonnik jabłkowy ma pozytywny wpływ na przemianę materii, więc mogą korzystać z tego przepisu osoby odchudzające się. Przepis znalazłam na opakowaniu błonnika jabłkowego firmy Krueger, polecam!

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka błonnika jabłkowego firmy Krueger
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki dobrego oleju
  • 2 jajka
  • 200 g borówek amerykańskich 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml 
 
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, płynne w drugim. Suche i płynne składniki połączyć i wymieszać.
 
Borówki umyć, osuszyć. Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wrzucić borówki i obtoczyć wszystkie w mące. Dzięki temu borówki nie opadną na dno ciasta. 

Do ciasta dodać obtoczone w mące borówki amerykańskie (ja dałam do połowy ciasta). Można dodać także ulubione dodatki, np. orzechy, rodzynki, kakao, wiórki kokosowe.

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu można udekorować lukrem lub polewą.
 
muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi-zdrowe muffinki-muffinki z borówkami-muffinki z błonnikiem jabłkowym

Smacznego! 
 
Zapraszam również na: muffinki śmietankowe
 

MUFFINKI Z BŁONNIKIEM JABŁKOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 


MUFFINKI Z BŁONNIKIEM JABŁKOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz