dalgona coffee |
Przygotowałam dzisiaj koreańską kawę dalgonę. Przepis znalazłam na kanale Wioli Błazuckiej: "Pierogi z kimchi". Kawa jest prosta w wykonaniu, pyszna, orzeźwiająca, doskonała na upalne dni. Postanowiłam poszukać także wersji dla dzieci i znalazłam wersję z kawą inką. Wszystkim nam smakowała i na stałe zagościła w naszym domu. Gorąco zachęcam do wypróbowania :-).
Źródło: pierogi z kimchi
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 3 łyżeczki gorącej wody
- 200 ml mleka
- 6 -8 kostek lodu
Źródło: link dla dzieci
Składniki - wersja dla dzieci:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej np. inka
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 200 ml zimnego lub ciepłego mleka
- kostki lodu (w wersji ciepłej pominąć)
Wykonanie:
Przygotować miskę. Do miski wrzucić kawę rozpuszczalną i cukier. Dodać gorącą wodę. Wszystko zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Do szklanki wsypać kostki lodu i zalać je zimnym mlekiem. Na wierzch wyłożyć kawową pianę. Kawę wymieszać i podawać.
Wersja dla dzieci: postępować jak wyżej tylko kawę rozpuszczalną zastąpić kawą zbożową np. inką. W wersji na ciepło podgrzać mleko, wlać do szklanki, na wierzch wyłożyć kawową pianę, wymieszać i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz