poniedziałek, 16 sierpnia 2021

KLUSKI PAROWANE Z JAGODAMI

 

kluski parowane z jagodami
kluski parowane z jagodami

Kluski parowane z jagodami inaczej pampuchy to wspomnienie mojego dzieciństwa. Pyszne bułeczki drożdżowe, które możemy podawać z różnymi dodatkami. Pampuchy można zajadać na słodko z owocami, a także na słono np. z sosem czy gulaszem. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, palce lizać!

Kluski parowane:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g margaryny
  • około 1/4 litra mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • sól

Sos jagodowy:
  • 250 g jagód
  • 2 łyżki drobnego lub brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
 
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić zaczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objętość).
 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia), ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut.
 
Sos jagodowy: na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte jagody i gotować na wolnym ogniu, aż jagody się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Gorące kluski polać sosem jagodowym, gotowe!

Smacznego!
 

Kluski parowane z jagodami

Kluski parowane z jagodami

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz