domowe flaki |
Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe flaki. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne i idealne na chłodne dni, polecam!
- 1,5 kg flaków wołowych lub wieprzowych
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- por lub cebula
- około 500 g wołowiny z kością
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- przyprawa do flaków
- maggi w płynie
- 1 kostka bulionu wołowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Gotowe flaki opłukać w ciepłej wodzie. Moczyć potem je w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie przełożyć flaki do nowego garnka, zalać zimną wodą i gotować około 5 minut. Po zagotowaniu odlać wodę. Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut. Odlać wodę i przelać nową wrzącą wodą.
Jeśli mamy surowe flaki to należy je oczyścić i obgotować. Opłukać je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotować (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu flaki przepłukać. Pozbędziemy się wtedy przykrego zapachu.
W czasie gdy przygotowujemy nasze flaki, w drugim garnku ugotować rosół. Zalać wołowinę wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Obgotowane i opłukane flaki zalać wywarem z mięsa. Dodać ziele angielskie, kostkę bulionu wołowego, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i postawić na niewielkim ogniu.
Pokroić warzywa na słupki i talarki według uznania, wrzucić do garnka i wszystko gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Na koniec dodać gałkę muszkatołową, przyprawę do flaków, maggi i pieprz. Gotować jeszcze tak około 20 minut.
Zrobić zasmażkę. Masło roztopić na patelni, wrzucić mąkę, zamieszać. Jak się zrumieni dodać szklankę wywaru z gotujących się flaków. Dobrze wymieszaną zawartość przelać do garnka. Dodać sól do smaku i wymieszać, gotowe! Flaki podawać z kromką dobrego chleba.
Smacznego!
Zapraszam również na: zupa szczawiowa z jajkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz