zupa z groszkiem cukrowym |
Pyszna i szybka w wykonaniu zupa z groszkiem cukrowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Groszek cukrowy ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest słodki i idealnie nadaje się jako składnik zup, polecam :-).
Bulion:
- 2 litry wody
- porcja rosołowa z kurczaka
- 2 łyżki pasty z lubczyku lub 2 gałązki świeżego lubczyku
- 2 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- liść laurowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 700 g groszku cukrowego
- 2 średnie marchewki
- pęczek koperku
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 ml słodkiej śmietany
Zasmażka:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Ugotować bulion. Wlać wodę do garnka, wrzucić porcję rosołową, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy i wstawić do gotowania. Gotować na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania zdjąć szumowiny. Dodać lubczyk lub pastę z lubczyku, doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion przecedzić, wyjąć mięso. Odlać 3 nabierki bulionu.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do przecedzonego bulionu dodać pokrojoną marchewkę i gotować 20 - 25 minut do miękkości.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę czosnek i ziemniaki. Zalać to dwoma nabierkami bulionu. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
Groszek opłukać, usunąć łykowate fragmenty fasolki. Do bulionu z marchewką wrzucić zawartość patelni. Do garnka z bulionem wrzucić również groszek i wszystko gotować jeszcze około 30 minut do miękkości.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, lekko zasmażyć, dolać nabierkę bulionu i
zagotować całość ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. Na koniec umyć koperek, posiekać, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, do smaku
doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz