czwartek, 22 lipca 2021

ZUPA Z GROSZKIEM CUKROWYM

 

łatwa zupa z groszkiem cukrowym
zupa z groszkiem cukrowym

Pyszna i szybka w wykonaniu zupa z groszkiem cukrowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Groszek cukrowy ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest słodki i idealnie nadaje się jako składnik zup, polecam :-).

 

Bulion:
 
  • 2 litry wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 łyżki pasty z lubczyku lub 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
 
Dodatkowo:
 
  • 700 g groszku cukrowego
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek koperku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku  
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietany
 
Zasmażka:
 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
 
Wykonanie:
 
Ugotować bulion. Wlać wodę do garnka, wrzucić porcję rosołową, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy i wstawić do gotowania. Gotować  na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania zdjąć szumowiny. Dodać lubczyk lub pastę z lubczyku, doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion przecedzić, wyjąć mięso. Odlać 3 nabierki bulionu.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do przecedzonego bulionu dodać pokrojoną marchewkę i gotować 20 - 25 minut do miękkości.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę czosnek i ziemniaki. Zalać to dwoma nabierkami bulionu. Gotować 10 minut na średnim ogniu.

Groszek opłukać, usunąć łykowate fragmenty fasolki. Do bulionu z marchewką wrzucić zawartość patelni. Do garnka z bulionem wrzucić również groszek i wszystko gotować jeszcze około 30 minut do miękkości. 
 
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, lekko zasmażyć, dolać nabierkę bulionu i zagotować całość ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. Na koniec umyć koperek, posiekać, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę, do smaku doprawić solą i pieprzem. 
 
Smacznego!


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz