szybka pizza na tortilli
Szybka pizza na spodzie z tortilli to moja propozycja na dzisiaj. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje się tutaj pełnoziarniste tortille. Nie trzeba wyrabiać ciasta, czekać. Można użyć dowolnych, ulubionych składników. Jest szybka i łatwa w wykonaniu. Robię ją często na Sylwestra, na imprezy rodzinne. Bardzo lubię pizzę i tortillę, więc dla mnie jest do połączenie idealne!
Źródło: link
Składniki:
- 4 tortille pełnoziarniste
- 2 łyżeczki keczupu + 6 łyżek startego sera do zlepienia tortilli
- 6 łyżek startego sera do posypania wierzchu pizzy
Farsz - wersja 1:
- pół piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu
- sól, pieprz
- pół średniej cebuli
- garść kukurydzy
- olej do smażenia
Farsz - wersja 2:
- pół średniej cebuli
- mały ogórek kiszony
- 3 plastry szynki z tłuszczykiem
- olej do smażenia
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie pizze.
Pierwszą tortillę wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować cienko łyżeczką keczupu. Posypać tortillę 3 łyżkami startego sera. Serem posypać także brzegi tortilli, żeby dobrze mogła się skleić. Tak przygotowaną tortillę przykryć drugim plackiem tortilli, dobrze przycisnąć i spód pizzy gotowy.
Spód ponownie posmarować łyżeczką keczupu. Teraz należy przygotować składniki na pizzę. U mnie dwie wersje: pierwsza z podsmażoną cebulką, kurczakiem i kukurydzą, druga z podsmażoną cebulką, szynką i ogórkiem kiszonym. Każdy może użyć dowolnych składników. My lubimy najbardziej takie.
Do pierwszej i drugiej pizzy należy podsmażyć jedną cebulę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce oleju.
Do pierwszej pizzy pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, posypać ulubioną przyprawą, solą, pieprzem według uznania, wszystko wymieszać (najlepiej dzień wcześniej), a następnie podsmażyć na łyżce oleju. Kukurydzę odsączyć z wody. Na pizzę posmarowaną keczupem wyłożyć pół porcji cebuli, kurczaka i kukurydzę. Wszystko posypać 3 łyżkami startego sera.
Do drugiej pizzy pokroić ogórka kiszonego w plasterki. Postępować tak samo. Na posmarowany keczupem placek wyłożyć pozostałą cebulę, ogórka, ułożyć plastry szynki i całość posypać 3 łyżkami startego sera.
Każdą pizzę piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Gdy widać, że ser się już topi, należy docisnąć krawędzie placków drewnianą łyżką tak, żeby się skleiły. Zamknąć piekarnik i dopiec.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz