surówka z młodej kapusty |
Chrupiąca, lekka i bardzo prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i koperku. Idealna do obiadu lub na grilla, zachęcam do wypróbowania!
Źródło: link
Składniki:
- pół główki większej młodej kapusty
- 2 średnie marchewki
- pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek dobrego oleju
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Główkę kapusty przekroić na pół, zdjąć brzydkie liście z kapusty, odkroić głąb, opłukać wodą i odsączyć. Kapustę poszatkować drobno ostrym nożem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Pęczek koperku umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać go do miski z kapustą i marchewką, całość dokładnie wymieszać.
Do małej miski wsypać łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wycisnąć trzy łyżki soku z cytryny i wlać 6 łyżek dobrego oleju. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Surówkę z młodej kapusty wymieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie surówkę wymieszać ponownie i sprawdzić jej smak. W tym momencie można dodać jeszcze soli, pieprzu i soku z cytryny. Surówkę przechowywać w lodówce.
surówka z młodej kapusty |
Smacznego!
pyszna suróweczka
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, polecam :-)
UsuńDziękuję za komentarz!