sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie |
Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Chłodzi, orzeźwia i ma dużo truskawek. Jest lekki, puszysty i szybki w wykonaniu, polecam!
Źródło: link
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- 250 g ciasteczek maślanych
- 90 g masła
- 1 kg zmielonego twarogu lub gotowego z pudełka
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Dno
oraz boki tortownicy o wymiarze 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować spód i boki masłem.
Wówczas bez problemu będzie można przykleić do nich pasek papieru.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na sitku. Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać masło i dłońmi połączyć wszystkie składniki. Muszą dobrze się połączyć i utworzyć masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy i mocno przycisnąć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser biały zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub użyć gotowego twarogu z pudełka. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksować je dokładnie z serem. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód. Po
około 20 minutach chłodzenia masy serowej, ułożyć truskawki.
Ostatnią galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Sernik
włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przed zdjęciem boków formy trzeba pamiętać, by obkroić nożem sernik przy samych rantach.
Smacznego!
Zapraszam również na: sernik na zimno z brzoskwiniami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz