SPIS TREŚCI

sobota, 17 lipca 2021

OGÓRKI MAŁOSOLNE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY

 


 
ogórki kiszone małosolne
ogórki małosolne

Przedstawiam ogórki małosolne według przepisu mojej mamy. Uwielbiam takie ogórki, jeszcze niedokiszone. Są pyszne i proste do zrobienia. Najlepiej smakują z kromką chleba i masełkiem, polecam!

 

  Składniki:
 
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody przegotowanej
  • 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 1 liść chrzanu lub winogrona
  • kawałek korzenia chrzanu - około 3 -4 cm

 
Wykonanie:
 
Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Woda może być letnia, gdy będziecie nią zalewać ogórki. Na litrowy słoik zużywam około 500 ml zalewy.
 
Ogórki, koper, chrzan umyć dokładnie. Chrzan oskrobać i podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, umyć i podzielić na ząbki. Każdy ząbek pokroić na mniejsze kawałki.

Na dół wyparzonego, dużego słoika wrzucić umyty liść chrzanu lub winogrona, cześć kopru, kawałek chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Ogórki ciasno ułożyć w słoju, w pozycji pionowej. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.

Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać).

Ogórki odstawić w nieosłonecznione miejsce. Za około 3 dni ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie pasują do kanapek i do dań na grilla.
 
ogórki kiszone małosolne
ogórki małosolne
 
Smacznego!
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz