sobota, 17 lipca 2021

OGÓRKI MAŁOSOLNE WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY

 


 
ogórki kiszone małosolne
ogórki małosolne

Przedstawiam ogórki małosolne według przepisu mojej mamy. Uwielbiam takie ogórki, jeszcze niedokiszone. Są pyszne i proste do zrobienia. Najlepiej smakują z kromką chleba i masełkiem, polecam!

 

  Składniki:
 
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody przegotowanej
  • 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 1 liść chrzanu lub winogrona
  • kawałek korzenia chrzanu - około 3 -4 cm

 
Wykonanie:
 
Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Woda może być letnia, gdy będziecie nią zalewać ogórki. Na litrowy słoik zużywam około 500 ml zalewy.
 
Ogórki, koper, chrzan umyć dokładnie. Chrzan oskrobać i podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, umyć i podzielić na ząbki. Każdy ząbek pokroić na mniejsze kawałki.

Na dół wyparzonego, dużego słoika wrzucić umyty liść chrzanu lub winogrona, cześć kopru, kawałek chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Ogórki ciasno ułożyć w słoju, w pozycji pionowej. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.

Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać).

Ogórki odstawić w nieosłonecznione miejsce. Za około 3 dni ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie pasują do kanapek i do dań na grilla.
 
ogórki kiszone małosolne
ogórki małosolne
 
Smacznego!
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz