biszkopt na budyniach z galaretką i truskawkami |
Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami. Ciasto jest lekkie, z dużą ilością truskawek, idealne do kawki, polecam :-).
Źródło: link do biszkoptu
Biszkopt:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru (200 g)
- 140 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3 łyżki mąki pszennej (50 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki gorącej wody (każda po 250 ml)
- sok z połowy cytryny
- cukier wanilinowy
- pół szklanki ciepłej wody
Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C (funkcja góra - dół).
Truskawki umyć, usunąć szypułki i odsączyć na sitku. Mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować około 10 minut. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką (u mnie drewniana). Pod koniec dodawać w trzech etapach mąkę przesianą z proszkiem i budyniem, za każdym razem dokładnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przelać do blachy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.
Do pół szklanki ciepłej wody dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Galaretki wsypać do większej miski, zalać 3 szklankami wrzątku i wymieszać. Ostudzić, włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
Ostudzony biszkopt dokładnie naponczować. Na biszkopt wyłożyć truskawki i zalać je tężejącą się galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz