ciasteczka ze skwarek |
Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.
- 300 g mąki pszennej
- 150 g skwarek (niezrumienionych)
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 - 3 żółtka
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (około 60 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 30 g cukru pudru do posypania
Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.
Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz