zrazy drobiowe w sosie koperkowym |
Proste i szybkie w wykonaniu zrazy drobiowe w sosie koperkowym. Przygotowuję je zawsze, gdy zostaje mi mięso z rosołu. Polecam, naprawdę smaczne :-).
Zrazy:
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 średnia cebula
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 1 bułka
- 7 - 8 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia zrazów
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Sos koperkowy:
- pęczek koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- kostka rosołowa
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie. Ugotowane mięso z kurczaka (np. z rosołu), cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Do masy dodać posiekany koperek, starty czosnek, przyprawy, żółtko, jajko, bułkę tartą, i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej bułki tartej. Formować zrazy, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.
Koperek drobno posiekać. Do patelni, na której smażyły się zrazy, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, wymieszać i zagotować. W szklance wymieszać śmietanę, mleko i mąkę. Dokładnie rozetrzeć, żeby ne było grudek (najlepiej przepuścić zawartość szklanki przez sitko). Zmniejszyć ogień, wlać zawartość szklanki. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i gotowe. Zrazy drobiowe podawać polane sosem koperkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz