tort miś |
Na urodziny córeczki mojej kuzynki Sylwii upiekłam tort w kształcie głowy misia:-). Bardzo sympatyczny dziecięcy tort. Tort jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania, ale
pracochłonny. Przepis znalazłam na stronie Joasi, link tutaj, polecam.
Ciasto czekoladowe ciemne:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe jasne:
- 150 g białej czekolady
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
- 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
- 500 ml mleka
- 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (około 150 ml)
Masa budyniowa (do obłożenia tortu):
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- ½ szklanki cukru (100 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- trochę kakao
Dodatkowo:
- trochę masy marcepanowej
- trochę kakao
Wykonanie:
Przygotować
ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i
roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier
waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąki i proszek do
pieczenia miksować mikserem około 2 minut, aż powstanie jednolite
ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną)
czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej
margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w
temperaturze 180 stopni C (ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po
upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Ciasto
jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym
krążku obciąć brzeg na szerokość około 1,5 cm. W drugim krążku wyciąć 6
kółek (średnica około 8 cm). Kółka ściąć z jednej strony.
Resztki
pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja
pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty
kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego
futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe
resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do
uformowania nosa).
Przygotować
lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń
przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić
mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Jeden
krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół
niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem
jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego
ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotować
masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko
wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały
grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić
do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej
miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
Trochę
pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na
nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją
rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
Część
masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy
marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na
torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej
trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne). Tort wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz