sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem |
Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji przygotowałam sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem. Robiłam je pierwszy raz i bardzo nam posmakowało! Moim zdaniem nie jest ono trudne do wykonania. Na pewno jest też lepsze niż to gotowe. Zachęcam do zrobienia :-).
Link do filmu, z którego korzystałam - link
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 0,5 litra wody
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 g wędzonego łososia
- 1 ogórek zielony
- parę liści sałaty
- wasbi
- 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny) albo 5-6 łyżek majonezu
- sos sojowy
Dodatkowo:
- mata bambusowa
- nori
Wykonanie:
szklanka - 250 ml
Ryż do sushi przesypać do większej miski, wypłukać go pod bieżącą wodą. Wypłukać go kilkukrotnie, woda musi być przejrzysta (4-5 razy). Zostawić ryż w wodzie jeszcze przez 30 minut.
Do
miski wlać ocet ryżowy, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać (cukier
i sól muszą się rozpuścić). Można lekko podgrzać, ale nie można
zagotować, wystudzić.
Ryż odcedzić i przesypać do garnka, w którym będzie gotowany. Ryż zalać wodą, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania. Gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz i gotować ryż przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć gaz, odstawić garnek na raszkę i pozostawić ryż jeszcze na 15 minut pod przykryciem.
Ugotowany ryż przełożyć do miski, ryż delikatnie przemieszać, polać go przygotowaną zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać, wystudzić.
Matę bambusową owinąć folią spożywczą. Ogórek przekroić na cztery części i wykroić miąższ ze środka. Każdą część pokroić jeszcze na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na cienkie i dłuższe słupki.
Nori złożyć na pół i przeciąć na mniejsze części. Nori położyć błyszczącą stroną do maty. Przygotować miskę z zimną wodą. Gdy będziemy brać ryż, należy zwilżyć ręce zimną wodą. Uformować z ryżu kulkę, nałożyć na nori i równomiernie rozprowadzić. Na końcu zostawić 2 cm odległości bez składników, aby później nori nam się dobrze skleiło.
Na środek nałożyć trochę wasabi (ja nie dałam - posmarowałam serkiem), następnie kawałek sałaty, na to serek lub majonez i na końcu wędzony łosoś lub ogórek zielony. Pustą końcówkę nori należy zwilżyć zimną wodą, aby później sushi dobrze się skleiło.
Kciukami przytrzymać matę, pozostałymi palcami przytrzymać składniki i zawijać ściśle, na końcu dobrze ścisnąć i uformować całą rolkę. Sushi pokroić ostrym nożem na kawałki. Nóż za każdym razem zwilżać wodą, wtedy lepiej się kroi. Kawałki sushi moczyć w sosie sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz