surówka z kalarepy |
Przedstawiam niebanalną i zdrową surówkę z kalarepy. Chrupiąca, pyszna i szybka w wykonaniu. Surówka pasuje doskonale do dań obiadowych i dań z grilla, polecam :-).
Składniki:
- 1 średnia kalarepa
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- kawałek pora - biała część
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jabłko, marchew i kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koper umyć i posiekać drobno. Pora umyć i pokroić w kostkę. Pora posypać solą, żeby zmiękł (pół łyżeczki). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Surówkę wymieszać, dodać majonez (można pominąć), jogurt, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć, gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz