sernik na zimno z brzoskwiniami |
Prosty sernik na zimno z brzoskwiniami na spodzie biszkoptowym to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach, doskonały. Zachęcam do zrobienia :-).
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml wrzątku
Poncz:
- sok z 1/2 cytryny
- pół szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- 1 litr kompotu z brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 350 ml wrzątku
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Wyciąć koło z papieru do pieczenia i wyłożyć nim dno tortownicy.
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie
dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym
żółtku. Przesiane razem mąki i proszek do pieczenia dodawać porcjami do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Całość
przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt
piec około 20 -25 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego
patyczka (funkcja góra - dół). Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia, wystudzić.
W międzyczasie rozpuścić dokładnie galaretki cytrynowe we wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Wodę
wymieszać z sokiem z cytryny. Wystudzony biszkopt dokładnie
naponczować.
Ser zmiksować w misce, dodać przestudzone galaretki, dokładnie wymieszać. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna tężeć.
Dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować spód i boki masłem. Wówczas bez problemu będzie można przykleić do nich pasek papieru. Lekko tężejącą się masę serową wylać na biszkopt. Tortownicę ostrożnie umieścić w lodówce.
W międzyczasie rozpuścić galaretkę brzoskwiniową we wrzątku, wystudzić, wstawić do lodówki (musi się lekko stężeć). Po około 20 minutach chłodzenia masy serowej, ułożyć odsączone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na owoce. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed zdjęciem boków formy trzeba pamiętać, by obkroić nożem sernik przy samych rantach.
Smacznego!
sernik na zimno z brzoskwiniami |
sernik na zimno z brzoskwiniami |
Niezwykle prosty, a jakże smaczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Bardzo smaczny :-)
Usuń