ryż z jabłkami i cynamonem |
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Taki ryż jadłam w przedszkolu, przygotowywała mi go również moja babcia. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, pycha!
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa ryżowa:
- 3 saszetki ryżu (3 x 100 g)
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki drobnego cukru
Dodatkowo:
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Mleko z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić ryż, masło, cukry i cynamon. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie ryż odcedzić i wystudzić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, cukry, cynamon i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby sok z jabłek odparował, a jabłka się nie przypaliły.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Połowę ryżu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć jabłka, następnie kolejną porcję ryżu. Wyrównać wszystko łyżką. Wierzch posypać cukrem wanilinowym.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Przed podaniem całość oprószyć cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz