fit ciasto kokosowe bez pieczenia |
Ciasto kokosowe fit bez pieczenia to deser dla miłośników kokosa. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady jest idealne. Ciasto jest
cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie. Polecam, szczególnie dla osób, które są na diecie.
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka namoczonych daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
Nadzienie:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5 szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
- 2 - 3 łyżki miodu
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około
15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy,
które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy,
wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej
konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm,
dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na
kilkanaście minut, tak by całość stwardniała.
Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i
delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe,
olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy
wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na
przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym
ciastem na kilka godzin do zamrażarki.
Na samym końcu polać ciasto przygotowaną
polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z
olejem kokosowym. Ciasto umieść w lodówce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce.
fit ciasto kokosowe bez pieczenia |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz