czwartek, 24 czerwca 2021

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  

fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku
 

Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.......


 Składniki:
 
  • 500 g fasolki najlepiej Jaś
  • 2 litry wody 
  • pół łyżki soli
  • 250 g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 150 g kiełbasy
  • przecier pomidorowy lub sok pomidorowy (5 - 6 łyżek)
  • przyprawy: pieprz,  sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżka masła
  • maggi
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka

Wykonanie:
 
Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie Dodać do wody przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz pół łyżki soli, wszystko wymieszać. Gotować do miękkości, odcedzić.

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut. Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem według uznania. Na koniec zetrzeć czosnek, wszystko wymieszać.
 
Cebule pokroić w kostkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej (tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe.
 
fasolka po bretonsku
fasolka po bretońsku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz