fasolka po bretońsku |
Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.......
Składniki:
- 500 g fasolki najlepiej Jaś
- 2 litry wody
- pół łyżki soli
- 250 g chudego boczku
- 2 cebule
- 150 g kiełbasy
- przecier pomidorowy lub sok pomidorowy (5 - 6 łyżek)
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżka masła
- maggi
- sól, pieprz
- olej
- mąka
Wykonanie:
Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie Dodać do wody przyprawy: ziele
angielskie, listek laurowy oraz pół łyżki soli, wszystko wymieszać. Gotować do miękkości, odcedzić.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Dodać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut. Dodać sok pomidorowy
lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi,
majerankiem według uznania. Na koniec zetrzeć czosnek, wszystko wymieszać.
Cebule
pokroić w kostkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej
(tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze
zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do
fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz