wtorek, 15 czerwca 2021

CYTRYNOWIEC

 

ciasto cytrynowiec
cytrynowiec

Cytrynowiec to ciasto składające się biszkoptu, warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową, przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, a na wierzchu posmarowane lukrem cytrynowym. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki wody

Budyń:
  • duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
  • 1/2 litra gorącej wody 
  • pół szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 3/4 kostki masła lub margaryny

Poncz:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 cukier wanilinowy
 
Cytrynowa pianka:
  • śmietana kremówka - 500 ml
  • galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody 

Lukier cytrynowy:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek cytryny

Dodatkowo:
  • 1 paczka herbatników
  • 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
  • 1 cytryna 

Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Następnie dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować. 

Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
 
W szklance wody wymieszać dokładnie budyń. Sok z cytryny, resztę wody i cukier zagotować. Wymieszany dokładnie budyń dodać do gotującej się wody. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Galaretkę rozpuścić w 1/4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą się galaretkę. Wyłożyć ją na masę budyniową. 

Sok z cytryny pomieszać z wódką i namoczyć w nim herbatniki. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i powstanie lukier. Polukrować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do momentu, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc).
 
Smacznego!


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz