cytrynowiec |
Cytrynowiec
to ciasto składające się biszkoptu, warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany
wymieszanej z galaretką cytrynową, przykrytej herbatnikami nasączonymi w
soku cytrynowo-spirytusowym, a na wierzchu posmarowane lukrem cytrynowym. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki wody
Budyń:
- duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
- 1/2 litra gorącej wody
- pół szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 3/4 kostki masła lub margaryny
Poncz:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 kieliszki wódki lub spirytusu
- 1/2 soku z cytryny
- 1 cukier wanilinowy
Cytrynowa pianka:
- śmietana kremówka - 500 ml
- galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody
Lukier cytrynowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek cytryny
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników
- 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
- 1 cytryna
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Białka
oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka
ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Następnie dodać cukier oraz
cukry waniliowe, dalej miksować.
Żółtka
wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie
łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie
wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.
Ciasto
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w
temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku
miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone -
patyczek musi być suchy).
Ostudzony
biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub
wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie
wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
W szklance wody wymieszać dokładnie budyń. Sok z cytryny, resztę wody i cukier zagotować. Wymieszany dokładnie budyń dodać do gotującej się wody. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Galaretkę rozpuścić w 1/4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą się galaretkę. Wyłożyć ją na masę budyniową.
Sok z cytryny pomieszać z wódką i namoczyć w nim herbatniki. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i powstanie lukier. Polukrować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do momentu, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz