środa, 16 czerwca 2021

CIASTO RABARBAROWE Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

 

ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Przedstawiam ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką. Kruche, nie za słodkie, klasyczne ucierane ciasto. Pyszne, bardzo lubię połączenie rabarbaru z cynamonem, zachęcam do wypróbowania :-)

Źródło: link

 

  Składniki:

  • 200 g masła
  • 140 g drobnego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pasty z ziaren wanilii
  • 300 g mąki pszennej + 5 - 7 łyżek
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta
 
Wykonanie:

Utrzeć miękkie masło z drobnym cukrem i pastą z wanilii. Gdy masa będzie puszysta, nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo po jajku. Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm). W misie miksera zostawić tylko 2 łyżki ciasta.
 
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto. Do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę cynamonu oraz 5 - 7 łyżek mąki, wymieszać delikatnie ręką. W ten sposób powstanie cynamonowa kruszonka. Kruszonkę rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na rabarbar.
 
Ciasto piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 

ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonk

Smacznego!
 
ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką


ciasto rabarbarowe
ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz