ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką
Przedstawiam ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką. Kruche, nie za słodkie, klasyczne ucierane ciasto. Pyszne, bardzo lubię połączenie rabarbaru z cynamonem, zachęcam do wypróbowania :-)
Źródło: link
Składniki:
- 200 g masła
- 140 g drobnego cukru + 1 łyżka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pasty z ziaren wanilii
- 300 g mąki pszennej + 5 - 7 łyżek
- szczypta soli
- czubata łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Utrzeć miękkie masło z drobnym cukrem i pastą z wanilii. Gdy masa będzie puszysta, nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo po jajku. Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm). W misie miksera zostawić tylko 2 łyżki ciasta.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto. Do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę cynamonu oraz 5 - 7 łyżek mąki, wymieszać delikatnie ręką. W ten sposób powstanie cynamonowa kruszonka. Kruszonkę rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na rabarbar.
Ciasto piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz