bułeczki z nadzieniem czosnkowym |
Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym są rewelacyjne! Bardzo miękkie, chrupiące z czosnkowym wnętrzem. Przepis znalazłam na blogu Doroty - link. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 24 bułeczki, gorąco polecam!
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 260 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość.
Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Bułeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz