wtorek, 11 maja 2021

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

 

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zupę tą gotowała moja babcia, później mama. Bardzo ją lubię i jak tylko pojawia się szczaw w moim ogrodzie, zawsze gotuję ją na obiad. Dzisiaj wersja na włoszczyźnie, ale możecie ją pominąć w przepisie. Sam szczaw w zupie wystarczy, zupa będzie wtedy bardziej kwaśna. Zachęcam do wypróbowania.
  

Składniki:
  • 1/2 kg szczawiu
  • 2 kostki warzywne lub 2 łyżki wegety
  • pojemnik śmietany kremówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól 
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 por


Wykonanie:  

Rozpuścić kostki w 3/4 litra wody, dodać pokrojony drobno seler, marchewki i por (te warzywa można pominąć). Gotować około 1 godziny, aż warzywa będą miękkie.

Szczaw umyć, przebrać zbyt długie łodygi, odrzucić, posiekać listki. Szczaw wrzucić do wywaru, zagotować, doprawić cukrem, solą i śmietanką. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz