Zupa szczawiowa z jajkiem |
Zupa szczawiowa z jajkiem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zupę tą gotowała moja babcia, później mama. Bardzo ją lubię i jak tylko pojawia się szczaw w moim ogrodzie, zawsze gotuję ją na obiad. Dzisiaj wersja na włoszczyźnie, ale możecie ją pominąć w przepisie. Sam szczaw w zupie wystarczy, zupa będzie wtedy bardziej kwaśna. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 1/2 kg szczawiu
- 2 kostki warzywne lub 2 łyżki wegety
- pojemnik śmietany kremówki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- cukier
- sól
- 1/2 selera
- 2 marchewki
- 1 por
Wykonanie:
Rozpuścić kostki w 3/4 litra wody, dodać pokrojony drobno seler, marchewki i por (te warzywa można pominąć). Gotować około 1 godziny, aż warzywa będą miękkie.
Szczaw umyć, przebrać zbyt długie łodygi, odrzucić, posiekać listki. Szczaw wrzucić do wywaru, zagotować, doprawić cukrem, solą i śmietanką. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz