tort serce na Dzień Matki |
Na Dzień Matki upiekłam prosty tort w kształcie serca
przełożony bitą śmietaną i truskawkami. To niespodzianka dla mojej
mamy:-) Mam nadzieję, że się ucieszy. Tort ten można także zrobić na Walentynki. Gorąco zachęcam do wypróbowania.
Biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Źródło: klik
Dodatkowo:
- 1 litr śmietany kremówki 30 %
- 4 śmietan - fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 kg truskawek
- serca z białej i gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Mąkę
pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać przez sito, odstawić na
bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksować i dodawać po
jednym żółtku.
Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę i delikatnie wymieszać.
Przygotować tortownicę, u mnie w kształcie serca. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra - dół) do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnia, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt przekroić na trzy krążki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, odsączyć na sicie a później pokroić na talarki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz śmietan - fixy. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Każdy krążek smarować bitą śmietaną i układać truskawki. Boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch i boki tortu udekorować według uznania.
! Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, upieczcie biszkopt w normalnej tortownicy. Przygotujcie szablon serce z papieru, przyłóżcie do ciasta i wytnijcie serce.
Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę i delikatnie wymieszać.
Przygotować tortownicę, u mnie w kształcie serca. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra - dół) do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnia, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt przekroić na trzy krążki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, odsączyć na sicie a później pokroić na talarki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder oraz śmietan - fixy. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Każdy krążek smarować bitą śmietaną i układać truskawki. Boki tortu posmarować bitą śmietaną. Wierzch i boki tortu udekorować według uznania.
! Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, upieczcie biszkopt w normalnej tortownicy. Przygotujcie szablon serce z papieru, przyłóżcie do ciasta i wytnijcie serce.
Smacznego!
Tort z pewnością zrobił na mamie wrażenie. Do tego jeszcze kawa i szczęście gwarantowane :)
OdpowiedzUsuńMama się bardzo ucieszyła, lubię robić takie niespodzianki :-)
OdpowiedzUsuńTort wszystkim smakował, bo już go nie ma ;-)
Dziękuję za komentarz :-)