niedziela, 16 maja 2021

SKRZYDEŁKA W PIKANTNEJ MARYNACIE NA GRILLA

  

skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla

Sezon grillowy rozpoczęty:-) Na tą okazję przygotowałam skrzydełka w pikantnej marynacie według przepisu, który znalazłam w gazecie "Dobre rady", nr. 6/2012. Skrzydełka miały miodowo -  ostry smak, bardzo fajne połączenie. Zachęcam do przygotowania :-)

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek drobiowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przyprawy jarzynka
  • 2 kostki rosołowe

Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Skrzydełka umyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wsypać przyprawę jarzynkę, kostki rosołowe, trochę soli (ilość według uznania). Skrzydełka wrzucić do gotującej się wody i gotować 8 minut, odcedzić, schłodzić.
 
Połączyć dokładnie składniki marynaty czyli olej, miód, curry, paprykę, sól, pieprz oraz sok z cytryny lub limonki. Następnie przygotowane, schłodzone skrzydełka natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny lub dłużej (najlepiej na całą noc).


Skrzydełka grillować 25 minut, obracać od czasu do czasu. Można smarować marynatą, która została w misce. Podawać tradycyjnie z musztardą lub ulubionym sosem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz