skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla |
Sezon grillowy rozpoczęty:-) Na tą okazję przygotowałam skrzydełka w pikantnej marynacie według przepisu, który znalazłam w gazecie "Dobre rady", nr. 6/2012. Skrzydełka miały miodowo - ostry smak, bardzo fajne połączenie. Zachęcam do przygotowania :-)
Składniki:
- 2 kg skrzydełek drobiowych
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- sok z 1 cytryny lub limonki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przyprawy jarzynka
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Skrzydełka umyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wsypać przyprawę jarzynkę, kostki rosołowe, trochę soli (ilość według uznania). Skrzydełka wrzucić do gotującej się wody i gotować 8 minut, odcedzić, schłodzić.
Połączyć dokładnie składniki marynaty czyli olej, miód, curry, paprykę, sól, pieprz oraz sok z cytryny lub limonki. Następnie przygotowane, schłodzone skrzydełka natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny lub dłużej (najlepiej na całą noc).
Skrzydełka grillować 25 minut, obracać od czasu do czasu. Można smarować marynatą, która została w misce. Podawać tradycyjnie z musztardą lub ulubionym sosem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz