naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym
Pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym. Bardzo nam posmakowały, bo uwielbiamy naleśniki pod każdą postacią, gorąco polecam!
Ciasto naleśnikowe:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- odrobina tłuszczu
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny - duży
- 3 czubate łyżki majonezu
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mleko
wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać żeby nie
było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka
i mąki, dokładnie wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta,
wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić minimum na godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub
wody.
Rozgrzać
patelnię. Wlewać nabierkę ciasta, równomiernie rozprowadzić ciasto na
patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.
Szpinak
odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż
woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do
ostudzonej masy masy dodać stary czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch
zetrzeć żółty ser.
Przygotować
sos czosnkowy: do miski dodać jogurt i majonez, dodać starty czosnek,
doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem naleśniki zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 10 minut, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.
Przed podaniem naleśniki zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 10 minut, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz