niedziela, 30 maja 2021

JOGURTOWIEC ZEBRA Z TRUSKAWKAMI

 

jogurtowiec
jogurtowiec zebra z truskawkami

Rozpoczął się sezon truskawkowy, dlatego postanowiłam przygotować jogurtowca zebrę z truskawkami. Lekki, piękny pasiasty deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Gorąco polecam :-)

Źródło: link

 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru (u mnie ksylitol)
  • 1 łyżka kakao


Masa jogurtowa:

  • 3 gęste jogurty naturalne (u mnie greckie), czyli około 1 kg jogurtu
  • 7 łyżek cukru pudru (u mnie ksylitol)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

 

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny
  • ciepła woda
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (u mnie ksylitol)

 

Dodatkowo:

  • około 400 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
 
Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę wraz z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Całość przelać do wyłożonej papierem  tortownicy (o średnicy 20 cm). Biszkopt piec około 10 -15 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka, wystudzić.

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Parę truskawek pokroić na połówki, resztę zostawić w całości. Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić, później włożyć do lodówki, aby lekko stężała.

Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wystudzony biszkopt dokładnie naponczować. Następnie wzdłuż obręczy tortownicy ułożyć połówki truskawek cięciem do obręczy.

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody i dokładnie wystudzić, pilnując by była letnia, ale wciąż płynna. Jogurty podzielić na pół, czyli 1,5 jogurtu dać do jednej miski i 1,5 do drugiej. Do pierwszej miski z jogurtem dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany, zmiksować. Do drugiej dodać 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao, zmiksować.

Następnie do mas dodać po połowie ostudzonej żelatyny, zmiksować (nie za długo). Po dodaniu żelatyny trzeba działać szybko. Do tortownicy wlewać masy na przemian. Najpierw 2 duże łyżki białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
 
Gdy ciasto lekko stężeje, na masę jogurtową wyłożyć truskawki i zalać tężejącą się galaretką truskawkową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Na koniec ściągnąć obręcz tortownicy. 
 

jogurtowiec
jogurtowiec zebra z truskawkami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz