ciasto marchewkowe |
Od mojej bratowej otrzymałam przepis na czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać, a dzięki niej jest ono wilgotne. Ciasto upiekłam z podwójnej porcji, jedna porcja wystarcza na 1 foremkę keksówkę. Do podwójnej porcji dałam tylko jedną szklankę cukru, dzięki temu ciasto nie jest bardzo słodkie, wierzch polałam za to roztopioną gorzką czekoladą. To ciasto polecam dbającym o linię, pozdrawiam :-)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 duże marchewki
- 2 cukry wanilinowe
- 1 gorzka czekolada
- 7 łyżek wody
- opcjonalnie dżem
Szklanka - 250 ml
Jajka ubić z cukrem i cukrami wanilinowymi na kogel - mogel. Dodać olej, kakao, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować.
Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (najlepiej na mniejszych oczkach). Marchewkę dodać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (najlepiej na mniejszych oczkach). Marchewkę dodać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać.
Ciasto można polać polewą czekoladową lub przełożyć dżemem. Polewę czekoladową przygotować w kąpieli wodnej. Rozpuścić czekoladę z wodą nad parą wodną. Konsystencja musi być płynna, ale nie za rzadka, taka żeby swobodnie posmarować wierzch ciasta polewą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz