niedziela, 9 maja 2021

CZEKOLADOWE CIASTO MARCHEWKOWE

 

ciasto marchewkowe

Od mojej bratowej otrzymałam przepis na  czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać, a dzięki niej jest ono wilgotne. Ciasto upiekłam z podwójnej porcji, jedna porcja wystarcza na 1 foremkę keksówkę. Do podwójnej porcji dałam tylko jedną szklankę cukru, dzięki temu ciasto nie jest bardzo słodkie, wierzch polałam za to roztopioną gorzką czekoladą. To ciasto polecam dbającym o linię, pozdrawiam :-)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 duże marchewki
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 gorzka czekolada
  • 7 łyżek wody
  • opcjonalnie dżem

Wykonanie:

Szklanka - 250 ml
 
Jajka ubić z cukrem i cukrami wanilinowymi na kogel - mogel. Dodać olej, kakao, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować.

Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (najlepiej na mniejszych oczkach). Marchewkę dodać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać.


Masę wylać na blachę, piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (na koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy).
 
Ciasto można polać polewą czekoladową lub przełożyć dżemem. Polewę czekoladową przygotować w kąpieli wodnej. Rozpuścić czekoladę z wodą nad parą wodną. Konsystencja musi być płynna, ale nie za rzadka, taka żeby swobodnie posmarować wierzch ciasta polewą.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz