Miałam
zapas kleiku ryżowego, to wykorzystałam je do ciasteczek kokosowo -
ryżowych. Ciasteczka szybkie do wykonania i smaczne, bardzo długo
zachowują świeżość, polecam!
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 1 paczka kleiku ryżowego
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru
- marmolada lub konfitura
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml Kleik
wsypać do miski razem z cukrami, wiórkami kokosowymi i proszkiem do
pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, wymieszać, na
koniec wlać roztopione masło lub margarynę, wszystko dokładnie
wymieszać.
Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C na złocisty kolor. Po ostudzeniu w dziurki nałożyć marmoladę lub dżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz