chleb na maślance
Dzisiaj przedstawiam bardzo szybki i łatwy do wykonania domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance. Piekę ten chleb w sytuacji kryzysowej albo gdy rodzina ma na niego ochotę. Bardzo smaczny, miękki w środku, idealny na kanapki, polecam!
- 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- czarnuszka/ziarenka lnu do posypania chleba
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać składniki. Odstawić na kilka minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, dokładnie wymieszać. Następnie wlać maślankę i wyrośnięte drożdże. Wymieszać składniki łyżką, a potem wyrobić ciasto ręką, dosypując stopniowo mąkę tak aby uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto może się delikatnie (!) lepić.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu około godziny. Musi podwoić swoją objętość. Można też wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C tak na około 20 minut. Wtedy ciasto szybciej podwoi swoją objętość.
Keksówkę o wymiarach 22,5 x 8,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki. Wierzch ciasta zwilżyć wodą i posypać czarnuszką, ziarnami lnu lub tym co lubicie. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Chleb piec 45 - 50 minut (środkowy poziom piekarnika, funkcja góra - dół), do suchego patyczka.
Wyciągnąć chleb z piekarnika, chwilę odczekać aż lekko przestygnie. Następnie wyjąć chleb z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz