calzone z pieczarkami i kiełbasą |
Calzone z pieczarkami i kiełbasą czyli pizza w kształcie pieroga. Ciasto nietrudne do zrobienia, można dawać różne nadzienia, źródło tutaj. Fajna propozycja na każdą porę roku, polecam!
Ciasto (8 dużych porcji):
- 1 kg mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- około 1 kg pieczarek
- 5 dużych cebul
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 puszka kukurydzy
- 50 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Sos pomidorowy (smaruję nim ciasto przed nałożeniem farszu):
- 5 ząbków czosnku
- keczup łagodny
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę
przesiać, dodać sól dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek,
pokruszyć drożdże, posypać cukrem, drożdże rozetrzeć łyżką z odrobiną
mąki. Podgrzać lekko mleko i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, a
następnie wyrobić ciasto dokładnie rękoma. Dodać oliwę z oliwek, jeszcze
raz wyrobić. Ciasto przykryć czystą ściereczką lnianą i pozostawić do
wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Kukurydzę
odsączyć. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i kiełbasę pokroić w
kostkę, podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Pieczarki pokroić
również w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną wody, smażyć do
momentu, aż woda się wygotuje, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos pomidorowy: keczup połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto
po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na koło o
średnicy mniej więcej 25 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować sosem
pomidorowym a na połowę każdego koła nałożyć nadzienie: kiełbasę, cebulę, kukurydzę
i pieczarki (dokładnie tak jak się to robi z pierogami). Trzeba
pamiętać, żeby zostawić około 1 cm odstępu od brzegu ciasta.
Górę
nadzienia posypać startym serem. Brzegi zgiąć w połowie, uformować
pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi
ciasta.
Pizzę
wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz