Bułki śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi 12 bułeczek. Zachęcam do wypróbowania :-)
Źródło: link
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
- łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki słonecznika
Szklanka - 250 ml
Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieścić w głębszej misce. Wymieszać i przykryć na klika minut ściereczką. Miskę umieścić w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Tak samo postąpić w przypadku drożdży świeżych. Poczekać, aż zaczyn wyrośnie.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i dobrze wymieszać. Dodać olej, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Ciasto wyrobić ręcznie kilka minut, aż powstanie zwarta kula odchodząca od brzegów miski. Ciasto przykryć ściereczką na około 30 minut. Można włożyć do ciepłego piekarnika nagrzanego do 40 stopni C. Po tym czasie wyjąć ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiać jeszcze przez kilka minut.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek wyrobić na kulkę. Na miseczkę wlać 20 ml oliwy i namoczyć w niej palce dłoni. Każdą bułeczkę jeszcze raz wziąć w dłonie, by cała pokryta była oliwą. Układać na blasze w odstępach tak około 7 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają. Posypać każdą bułeczkę słonecznikiem i piec 12-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz