bułki dyniowe |
Miałam jeszcze w lodówce zapas puree z dyni to upiekłam złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
- słonecznik do posypania bułeczek
- jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Mleko
podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać
trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.
Do
mąki dodać masę drożdżowo - dyniową, żółtko, wymieszać na jednolitą
masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły).
Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło
swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części. Z każdej
części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i
posypać słonecznikiem.
Bułki
ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do
wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika
i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz