sobota, 15 maja 2021

BUŁKI DYNIOWE

 

bułki dyniowe

Miałam jeszcze w lodówce zapas puree z dyni to upiekłam złociste bułeczki z dyni posypane słonecznikiem. Zachęcam do wypróbowania!


Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 7 dag suchych drożdży lub 20 dag drożdży zwykłych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  •  1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dodać 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 szklankę mąki kukurydzianej)
  • słonecznik do posypania bułeczek
  • jajko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Mleko podgrzać, dodać cukier, puree z dyni, drożdże, wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę drożdżowo - dyniową,  żółtko, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyrabiać podsypując mąką (żeby ręce nam się nie kleiły). Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić rękoma, podzielić na 10 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

Bułki ułożyć na posmarowanej olejem lub podsypanej mąką blasze, zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz